Alegeți atent locul pentru foc.Acesta trebuie să se afle pe un teren neted,la o distanță suficient de mare de rădăcinile și crengile de jos ale copacilor.Curățați un cerc de cel puțin 2,4 m în diametru în jurul locului unde veți face focul,scurmând sau săpând pentru a îndepărta frunzele căzute,gazonul,plantele și materialele în descompunere,până când ajungeți la pământul gol,care nu arde.Din toate aceste materii faceți o grămadă la o distanță bună de foc,urmând a fi folosite ulterior pentru a acoperi din nou zona.
Adunați ramuri de copaci moarte și căzute la pământ sau bucăți de copaci uscați(pe plajă puteți folosi lemnul adus de ape).Folosiți o toporișcă de mână și tăiați cu ea bucăți de circa 1 m.Nu tăiați copaci sau crengi vii;nu numai că acest lucru este distructiv,dar lemnul foarte umed scoate mult fum și nu arde bine.
Focurile de tabără pot avea următoarele forme:
Piramidă
Acest tip de foc este cea mai bună sursă de căldură,la început domol și arzând apoi mult timp,fără a răspândi scântei.Încercați prin a ridica o grămadă din materiale ușor inflamabile;rămurele uscate,conuri de pin,scoarță uscată de copac sau bucăți de hârtie.
Așezați 2 lemne groase de foc,câte unul de fiecare parte a materialelor inflamabile și abia atingându-le.Așezați alte 2 lemne de-a curmezișul primelor 2,aproape de capete.Stivuiți astfel 5-6 rânduri de lemne de foc,așezându-le de fiecare dată câte unul de-a lungul și unul de-a latul și alcătuind o “cabană de lemn” în miniatură.Faceți apoi un “acoperiș” din 5-6 lemne așezate de-a curmezișul stratului de deasupra,punând alte 2 lemne de-a latul primelor.Aprindeți materialele inflamabile dinspre interior.
Conul
Acesta este un foc de tabără potrivit pentru prepararea hranei;se aprinde rapid,chiar și când lemnul este umed,arzând cu o flacără mică și concentrată.Faceți o grămadă de materiale inflamabile și stivuiți lemnele de foc în jurul ei sub formă de colibă indiană,verticale și înclinate spre interior,descriind un cerc.
Dacă lemnul este umed,cu ajutorul unui cuțit ascuțit crestați-l pe toată suprafața.Așezați bețele crestate în interiorul conului,de jur-împrejurul său,vertical,aproape de materialele inflamabile.După aprinderea acestora,bețele crestate vor lua și ele foc în curând.
Nu lăsați niciodată un foc de tabără nesupravegheat.Pentru a-l stinge,udați-l foarte bine cu apă sau acoperiți-l cu pământ sau nisip.Îngropați tăciunii.Împrăștiați vatra focului și acoperiți-o cu gazonul,frunzele și celelalte materiale pe care le-ați îndepărtat mai devreme,astfel încât locul să nu pară că a fost deranjat prea mult.
Atenție: Nu aprindeți niciodată focuri în pădure sau pe terenuri particulare.
