Numărul de calorii consumat este factorul ce determină greutatea corporală a unei persoane.O calorie este o unitate de energie exprimată sub formă de căldură-1 kilocalorie(1kcal) se definește drept cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui kilogram de apă cu 1 grad Celsius.
Majoritatea caloriilor din alimentele pe care le consumăm sunt transformate mai întâi în energie de către organism,apoi sunt consumate.Însă caloriile neconsumate sunt depozitate în organism sub formă de grăsime;pentru producerea a 450g grăsime corporală sunt necesare 3500 calorii neutilizate.
Estimarea nevoilor calorice
Pentru a vă menține greutatea corporală la un nivel constant(în limite rezonabile),trebuie ca numărul de calorii pe care îl obțineți din alimente și băuturi să fie aproximativ egal cu cel al caloriilor pe care le consumați sub formă de energie în activitățile din cursul zilei.
Numărul de calorii consumate în fiecare zi diferă foarte mult de la persoană la persoană,în funcție de sex,constituție fizică,vârstă,metabolism,sănătate și intensitatea efortului fizic depus.
Pentru a vă forma o idee generală despre numărul de calorii care se ard într-o zi,înmulțiți greutatea pe care o aveți în prezent(măsurată în livre) cu 13,6,dacă nu sunteți fizic foarte activ.Dacă depuneți un efort fizic moderat,înmulțiți-vă greutatea cu 16-18,iar dacă depuneți un effort fizic foarte intens,20.Veți putea obține o cifră mai exactă decât cea rezultată astfel dacă veți calcula numărul total de calorii pe care îl consumați în fiecare zi și vă veți cântări regulat.În cazul în care câștigați în greutate,aceasta înseamnă că aveți un aport mai mare de calorii decât cheltuiește organismul sub formă de energie,iar în cazul în care pierdeți,mai puține.
După ce ați aflat de câte calorii aveți nevoie pentru a vă menține greutatea în limite constante,folosiți această cifră drept ghid,mărind aportul caloric când aveți o activitate mai intensă și reducându-l când aveți una mai puțin intensă.Păstrați-vă întotdeauna o alimentație echilibrată.
Trebuie să știți că exercițiul fizic NU este un mod eficace de a pierde din greutate.Este necesar să mergeți circa 80km pe jos pentru a consuma doar 450g de grăsime corporală.Micșorarea aportului de calorii este o metodă mult mai eficace.
Cum menținem controlul
Tabelul alăturat înfățișează numărul de calorii prezente în unele alimente comune pentru porții de câte 100g(o porție medie).
Citiți înscrisurile de pe ambalajele alimentelor conservate,congelate sau ambalate.
Nu uitați să includeți în totalul zilnic și orice alte produse care se adaugă la felurile de mâncare consumate,de exemplu sosurile,grăsimea folosită la gătit sau vinegretele.
Caloriile continute de unele alimente
| Caloriile din alimente-100g | Calorii |
|---|---|
| Arahide(prăjite) | 570 |
| Bacon(prăjit sub formă de fâșii subțiri) | 500 |
| Banane | 80 |
| Băuturi spirtoase | 220 |
| Bere(de tărie normală) | 30 |
| Biscuiți cu cacao | 520 |
| Brânză(cheddar) | 300 |
| Brânzică de casă | 100 |
| Brânză topită | 310 |
| Cafea(neagră) | 5 |
| Cârnați (de porc,prăjiți) | 320 |
| Carne de porc(cotlet la grătar) | 330 |
| Carne de vită(pulpă,prăjită) | 250 |
| Carne de vită(tocată,înăbușită) | 230 |
| Carne de vită din conservă | 220 |
| Cartofi(caserole la cuptor) | 160 |
| Cartofi(fierți) | 80 |
| Cartofi(prăjiți) | 250 |
| Ceai(negru) | 2 |
| Brânză cu mucegai | 350 |
| Conopidă | 10 |
| Fasole iahnie | 60 |
| Ficat (de vițel,prăjit) | 250 |
| Fulgi de porumb(cu lapte) | 205 |
| Iaurt(cu arome) | 80 |
| Înghețată cu lapte sau iaurt | 170 |
| Lapte | 65 |
| Margarină | 730 |
| Mazăre(fiartă) | 50 |
| Mere | 45 |
| Miel(cotlete la grătar) | 370 |
| Migdale | 570 |
| Morcovi(fierți) | 20 |
| Orez(alb,fiert) | 120 |
| Ouă | 150 |
| Pâine albă | 230 |
| Pâine integrală | 213 |
| Peste(alb,fiert la aburi) | 80 |
| Peste(alb,prăjit în crustă) | 200 |
| Peste gras(hering) | 243 |
| Portocale | 35 |
| Prăjitură cu fructe | 350 |
| Pui(prăjit) | 150 |
| Roșii | 15 |
| Sardine(în ulei) | 220 |
| Smântână(servită separat) | 210 |
| Spaghete(fără sos) | 120 |
| Supă(cremă de roșii) | 55 |
| Șuncă | 120 |
| Unt | 740 |
| Varză(fiartă) | 10 |
| Vin | 70 |
| Vițel(cotlet prăjit) | 215 |
| Zahăr(linguriță) | 24 |

